Danske Slægtsforskere Facebook
Vi knytter personer med interesse
for slægtsforskning sammen
Danske Slægtsforskere / Generalforsamlinger / 2017 GF / Beretning

Bestyrelsens beretning 2016 (GF 2017)

Beretning for 2016

I løbet af året har foreningen haft mange ting at gøre.

Vores bibliotek i Albertslund har med hjælp fra mange frivillige fået registreret og digitaliseret et stort antal bøger og arkivregistraturer, som nu kan ses på vores hjemmeside. Og vi kan forvente, at endnu mere bliver tilgængeligt i den kommende tid.

Hjemmeside og indtastninger

På vores hjemmeside har vi lavet flere muligheder for at komme nemmere til arkivalier og registre med blandt andet DIS-Arkivalielister, som giver en søgbar adgang til ArkivalierOnline, DIS-Navneregistre, hvor frivillige har indtastet fæste- og skifteprotokolregistre fra især Fyn, og DIS-Kopier, hvor vi løbende modtager originale eller afskrevne materialer, som har stor værdi for slægtsforskere.

Frivillige indtastere har nået næsten en femtedel af 1930 folketællingen på DIS-Kildeportalen, og alle færdigindtastede tællinger er overført til Dansk Demografisk Database. Vi har dog stadig brug for flere indtastere og vil gerne opfordre folk til at besøge vores hjemmeside og indtaste et sogn, en købstad eller en københavnsk gade i 1930-tællingen.

I samarbejde med de øvrige slægtsforskerforeninger og DIS Odense lykkedes det os at få ændret Rigsarkivets forslag om i forbindelse med sparerunden for 2017 at stoppe for fjernlån, så det nu kun er arkivalier fra før 1848, der ikke kan fjernlånes.

Udlandet

Vi forsøger at skabe og opretholde vores kontakter til andre slægtsforskerforeninger i udlandet. Dette indbefatter, at vi samarbejder med foreninger i vores nabolande, der kan være behjælpelige med at vejlede i slægtsforskning i de pågældende lande. Modsat laver vi vejledninger til slægtsforskning for udlændinge i Danmark, som de kan tilbyde deres brugere.

I Sverige drejer det sig i første omgang om DIS-SYD, som er den skånske slægtsforskerforening.

I Tyskland, som mange danskere jo har aner fra, har vi været på en rejse i Slesvig-Holsten, muliggjort af et legat, og vi har påbegyndt en vejledning i at slægtsforske på arkiver og kirkekontorer i Slesvig-Holsten.

Lokalforeninger

Der har været stor aktivitet i mange af vores lokalforeninger, hvor foredrag, indtastning, scanning og andre lokalforankrede tiltag er udført i løbet af året. På vores store fællesmøde i september blev vi enige om, at vi bør gøre mere for både at få lokalt engagerede folk til at melde sig til lokalforeningerne og lokalforeningsmedlemmerne til at melde sig ind i hovedforeningen. Forskellige tiltag for at styrke samarbejdet med vores lokalforeninger er sat i værk og vil ske i løbet af det nye år.

På generalforsamlingen sidste april blev nogle af bestyrelsens vedtægtsforslag, der skal sikre en smidig arbejdsgang i administrationen af foreningen, godkendt, mens nogle få ikke blev det. Vi har lyttet til de indvendinger, som blev fremført på generalforsamlingen, og vil bearbejde forslagene til næste generalforsamling, så de fremstår simplere og tydeligere.

Samarbejde med Samfundet og SSF

Vores samarbejde med andre slægtshistoriske foreninger i Danmark tog også fart i det forgangne år. Vi har et glimrende samarbejde med Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie, som vi bestyrer medlemsdatabase og opkræver kontingent for. Dette gør, at slægtsforskere kun burde få en enkelt opkrævning fra DIS-Danmark for medlemskab af DIS-Danmark, DIS-Lokalforening og Samfundet.

Den anden store forening i Danmark, SSF, har vi holdt samtaler med i løbet af året, og bestyrelserne for de to foreninger er nået frem til, at vi sammen står stærkere. Derfor har vi iværksat en plan for sammenlægning af de to foreninger til én ny forening med samlet kontingent og medlemsadministration. Vi håber, at vi får medlemmernes opbakning til at fortsætte sammenlægningen, så vi får en forening, der kan tilbyde sine medlemmer og brugere mere, end vi kan i dag, og som kan sikre slægtsforskernes interesser over for Rigsarkivet, lokalarkiver og andre institutioner.

Alt i alt var 2016 et begivenhedsrigt år for foreningen, og det tegner 2017 også til at blive.