Mediestream
Det siger næsten sig selv, at aviser er en fantastisk kilde for alle slægtsforskere. De er skrevet samtidig med, at store og små begivenheder fandt sted, og før i tiden var landet dækket ind af et væld af lokalaviser, som kom tættere på livet også i udkanterne.
Avisernes værdi som kilde er ikke blevet mindre af, at Det Kgl. Bibliotek har digitaliseret en meget stor del af de aviser, der er udgivet i Danmark fra 1600-tallet til vor tid. De kan læses her , hvor det også er muligt at søge i dem. Tast et navn på en person eller et sted, en begivenhed eller hvad som helst i søgefeltet og vupti – i løbet af få sekunder får du præsenteret en stribe avissider, hvor dine søgeord forekommer.
Af hensyn til ophavsretten kan du kun se aviser, der er mindst 100 år gamle, online. Med mindre du bevæger dig til Det Kgl. Biblioteks afdelinger i København og Aarhus samt Det Danske Filminstitut, hvor al Mediestreams indhold kan studeres. Mange folkebiblioteker har dog en licensordning, der gør det muligt at se såkaldte ejerløse blade på bibliotekerne. Ejerløse blade er aviser, der ikke længere udgives, fx Aktuelt og mange lokale aviser. Husk, når du søger, at aviser for 100 år siden var meget tyndere end dagens medier. Så det er ikke sikkert, at du finder en nekrolog over din oldefar. Men han har måske udtalt sig på et møde eller annonceret efter en tjenestepige? Læs mere om Mediestream i Kathrine Tobiasens artikel i Slægt og Data nr. 3 2015
|